ORHAN TÜLEYLİOĞLU

ORHAN TÜLEYLİOĞLU

 

 

 

MİLLİYET SANAT DERGİSİ
ORHAN TÜLEYLİOĞLU
433. Sayı, 1 Haziran 1998

KORKACAKSAN KİTAPSIZLARDAN KORK/OSMAN BOLULU
Güldikeni Yayınları/128 sayfa/Ankara, 1998


Osman Bolulu ilk şiirini 1951'de, ilk kitabını ise 1963'te yayımlamış eğitimci, şair ve yazardır. Ancak Bolulu 1992'ye dek sürecek bir suskunluk dönemine girmiş, uzun sayılabilecek bu sürede yazılarına şiirlerine ara vermiştir. Bu dönemde dünyasını gizli bir şair olarak sabırla örmüş. güzellikleri acılardan dirençle çekip çıkarmış, kendine özgü sesi, tavrı ve ironisiyle, incelikli gerçekçi şiirleriyle yeniden okur karşısına çıkmıştır. Şiir kitaplarını öykü ve deneme kitapları izlemiş, 1992'den bu yana değişik türde on beş kitaba imzasını atmıştır.

Osman Bolulu bu kitabında, öfkeyi, insanı, gerici düşüncelerin temelindeki olguları, ülkemiz kültürünü, eğitim sorunlarını, politikaya etki eden faktörleri, belleksiz toplum olmanın sonuçlarını, sanatın evrenselliğini, eleştiren, sorgulayan dolayısıyla gelişen bir toplum özlemini dile getiriyor, sanata, edebiyata ve hayata ait bir çok konuya değiniyor. Kitapla aynı adı taşıyan denemesinde şair şunları söylüyor:

"...Her iyi kitap, bir düş döşeği, düşünce odağı, sorular toplamıdır. Onlarla insanın, öteki insan yanındaki varlığını, saygınlığını kabul eden anlayışa varamamışsanız, yüreğiniz incelmemişse, zihin çapınız genişlememişse, gayrının acısını, sevincini kendinizde yaşayamıyorsanız, aydınlığı şeçebilir misiniz? Başkalarının da sizin kadar yaşam ve mutluluk hakkı bulunduğunu kabul edebilir misiniz? İnsanı yontan, incelten kitaba değmemişse eliniz; dünyanın en varsıl madenlerinin üstünde oturun, en ileri teknolojiye sahip olun, en iyi yönetim düzenini uygulayın boşuna.. İnsan ve onu yaratan doğayı temel almadıkça, bunların gizemlerini kurcalayan kitapların ışığı alnınıza düşmedikçe, sadece araç kullanan, hemcinsini yenmesini beceren bir yaratık olarak kalırsınız..."

 





MİLLİYET SANAT DERGİSİ
ORHAN TÜLEYLİOĞLU
15 Mart 1999
İNSAN İNSANA EKLENE EKLENE/OSMAN BOLULU
Kültür Bakanlığı Yayınları/144 sayfa/Ankara, 1999


Cumhuriyetin 75. yıldönümü nedeniyle Kültür Bakanlığı'nca düzenlenen yarışmada Deneme Büyük Ödülü'nü kazanan Osman Bolulu'nun "İnsan İnsana Eklene Eklene" adlı yapıtı yayımlandı.

Osman Bolulu bu kitabında, edebiyatın erdeminden,  güzelliklerin paylaşılmasından, toplumsal kültür ve toplumsal bellekten, dil ile düşünce arasındaki bağdan, sevgileri besleyen, dostlukları geliştirerek dünyamızı güzelleştiren kitaplardan söz ediyor. Çirkin politikalardan, zamanımızın gizli kahramanlarına, doğaya, bilime, düşünceye, toplumsal düzenden, sanata kadar uzanıyor. Sorularıyla okuru düşündürüyor. Kendine özgü anlatım biçemi ile, denemelerini anılara, örneklere dayayarak, yaşamsal olgular üstüne temellendiriyor.

"...Tek yönlü okumalar, edebiyattan uzak duruş, insanın nesneleşmesine götürür bizi. Kitap, insanın insanı kullanması, alt etmesi, birinin ötekisine egemen olması için değil, tam tersine daha insanlaşması için. Bilimsel, ekonomik, teknolojik kitaplara, bir şey dediğim yok. Ancak macerası, duyumsamaları, öfkesi, güzelliği çirkinliği, dramıyla, edebiyat kitaplarındadır insan. Oradan tanırız insanı, insanlığı büyülten boyutlarıyla. Bizi insanlık ekseninde birleştirerek dostluğun üstünden, gerçek uygarlığa götüren edebiyat-sanat kitaplarıdır. Onlarsız, bilim, teknoloji, ekonomi kitapları topaldır. İnsanoğlu bu dünyayı topal yürümenin aptallığını biliyordur elbet.
Dünyada korkulacak bir şey varsa, o da korkudur, derler ya, pek sevmem o sözü. Korku insana özgüdür. Korkuyu başkasının üstüne salacak da kitapsızlıktır, biraz da edebiyatsız/sanatsız kitapların kupkuru kullanımı... Başımızın belası kitapsızlardır. Korkacaksanız kitapsızlardan korkun."



 

Etiketler: dil türk dili

Yorumlar (0 )